13 Ağustos 2014 Çarşamba

Dövüş Sanatları - Jeet Kune Do

Gelelim Jeet Kune Do'ya .. Jeet Kune Do kısa JKD diyelim . JKD kurucusu Bruce Lee'dir . JKD bir sistem değildir . Teknik de değildir . Wing Chundan gelişmiş bir dövüş sanatıdır . Bruce Lee JKD yi geliştirirken farklı sanatlardan esinlemiştir . Sadece gerekli olduğu şeyleri diğer sporlardan ayırarak bir araya toplamıştır . Örneğin duruşları , ayak hareketlerini eksrimden almıştır . Bunun dışında bok , taekwondo , judo , tayland boksu , savate vb.



Vikipedi Bilgisi

Jeet Kune Do (JKD) (Türkçe durduran yumruğun yolu) Bedeni daha ziyade saldırarak müdafaa etme felsefesidir. 1967 yılında ilk Bruce Lee tarafından bu ifade kullanılmıştır ve aynı zamanda felsefi tasarımı kamuoyu bilgisine sunulmuştur.Dünyadaki en yeni ve en etkili dövüş sanatıdır.
Bruce Lee bu ismin sistemi tam olarak ifade edemediğini düşünerek bundan hep sıkıntı duyduğunu belirtmiştir.
                
Sistemin ana unsuru gereksiz tüm hareketlerden vazgeçmek, sadelik, bedenin tümünü (komple) kullanmaktır. Temel amacı en kısa zamanda dövüşü durdurmak, rakibini engellemek, sonuç almaktır. Bu sanat Bruce Lee tarafından bilinen bazı savunma sanatlarının bir birleşimidir. Temel olarak Wing Chun, üzerine kurulan bu sistem Bruce Lee'nin gerekli gördüğü bazı dövüş sanatlarının bazı teknikleriniWing Chun'a eklemesi ile ortaya çıkmıştır. Örnek olarak bazı önemli bacak ve adım hareketleri eskrim sisteminden alınmıştır. Bunun dışında bokstekvando judo tayland boksusavate vs. Muhammed Ali'nin esnek gard ve dansından etkilenmiştir. Bruce Lee gerekli gördüğü teknik, taktik ve egzersizlerini JKD felsefesiyle pratize etmiştir. Bruce Lee "Jeet Kune Do"yu kitabı (Tao of Jeet Kune Do), verdiği özel dersler ve seminerlerle asistanları vasıtasıyla pek çok ülkeye aktarmıştır. Bruce Lee ünlü kişilere de dersler vermiştir.James CoburnSteve McQueen ve Chuck Norris Kareem Abdul-Jabbar bunlardan bazılarıdır.
Bruce Lee şöyle der: "...Jeet kune do şekilsizliği tercih eder, böylece tüm şekilleri alabilir ve jeet kune do’nun stili olmadığından bütün stillere uyabilir. Sonuç olarak jeet kune do tüm yolları kullanır ve hiç birine bağlı değildir ve bunun gibi sonuca yardım eden bütün teknik ve imkanları kullanır...
Kaynak : http://tr.wikipedia.org/wiki/Jeet_Kune_Do
Videolar : http://www.youtube.com/watch?v=Dfyt3RUWH9k
                http://www.youtube.com/watch?v=2Cf5sZ32d9M


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder