12 Ağustos 2014 Salı

Dövüş Sanatları - Eskrima

 Eskrima , silahlı olan bir dövüş sanatıdır . Bu sanatı uygulamak için sopa , bıçak , kılıç vb. olmasına gerek yok vücudunuz bir silahtır zaten . Ayrıca su şişesi , kalem gibi şeyleri bile silaha dönüştürmek sizin elinizde :)


Guro Cemil demonstrates an application; pen vs knife

Escrima, Filipinler’e özgü silahlı bir savaş sanatı sistemidir. Sistem içinde temel olarak sopa, çift sopa, bıçak, machete (pala), kılıç, staff (uzun sopa), palm stick (avuç içi sopası) vb gibi silahlar kullanılsa da, Escrima uygulayıcısı (Escrimador) silahın sadece vücut mekaniğini anlamada, vücudu silah olarak kullanmada bir araç olduğunu bilir.
Tehlike durumunda etrafınızda veya yanınızda bulunan herhangi bir nesne nefsi müdafaa amaçlı birer savunma aracına dönüşür. Anahtar, cep telefonu, şemsiye, kalem, pet şişe bunlardan sadece birkaçı…
           
Escrima tek bir silah üzerine yoğunlaşıp, sadece o silahın uzmanı olmayı öğretmez. Silahları birbirlerine karşı avantaj-dezavantaj, mesafe ve ağırlığına göre inceler ve bu bakış açısını kazandırır.  Geleneksel ve modern silahlar ya da sayısız doğaçlama silahı “aynı prensipler ve konseptlerle” kullanmayı öğretir. Bir süre sonra Escrimador için silahın tek başına özel bir anlamı kalmayacak ve tüm silahlar bu konseptlerle “bir bütün” olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder