11 Ağustos 2014 Pazartesi

Dövüş Sanatları - Aikido

Aikido'yu bilmeyenler için kısaca terimlerden uzak bir dille tanıtmaya çalışayım . Aikido daha çok savunma amacıyla kullanılır . En kısa sürede rakibi etkisiz hale getirebilirsiniz . Genel olarak savurma ve kilitleme yapılır .


Ai : Uyum, sevgi, uyumlu olma
Ki : Enerji ( dünyayı ve evreni yaratan enerji )
Do: Yol, disiplin, yöntem, ekol, öğreti.
İnsan ruhunun uyum yolu, ruhsal uyum yolu, uyum öğretisi.

Aikidonun felsefesi nelerdir?

Aikidonun temelinde Aiki Felsefesi yatar.Bu felsefeye göre insan kendisiyle ve evrenle uyumlu olmalı, uyumlu yaşamalıdır. Aikido insanları barışa ve sevgiye davet eder, karşıt düşünceleri birleştirir. Çevresiyle uyumsuz saldırgan insan tipleri evren deki bu uyum ve düzeni bozar. Bize saldıran birine bizde güç kullanarak cevap verirsek bizde bu uyumu bozarız.

Aikidonun diğer uzak doğu savaş sanatlarından farkı nedir?

Aikido teknikleri diğer Uzak Doğu savaş sanatları gibi güce karşı güçle karşı koyma prensibine dayanmaz. Rakibin gücünden yararlanma ve kuvvetin yönlendirilmesi prensibine dayanır. Bizim sahip olduğumuz güçle rakibin gücünü birleştirip daha büyük bir kuvvet elde etme prensibine dayanır. Aikido’ yu diğer savunma sanatlarından ayıran en önemli fark budur. Aikido oldukça etkili bir savunma sanatıdır. Rakibin atak yapmasıyla teknik başlar iki ya da üç saniye içinde rakibin etkisiz hale gelmesiyle sonlanır.Aikido teknikleri bütün saldırı formlarına karşı yapılabilecek savunma şekillerinden oluşur.

                                    

Aikido kendimizi korumak için kullanılabilir mi?

İnsanlar sık sık, Aikido nun kendini savunmak için ne kadar etkili olduğunu sorarlar. Aikido nun prensipleri ve hareketleri etkili kendini savunma tekniklerine dayanır. Ancak birkaç aylık eğitim saldırganları kolaylıkla alt etmek için yeterli değildir. Kendini iyi savunmak iyi bir dövüşçü olmakla aynı şey değildir. Temel bir Aikido kursu size başkalarına bir şey yapmayı değil, size birşey yapılmasına engel olmanızı öğretir. Bu Aikido felsefesinin bir yansımasıdır.

                                    

Kimler aikido yapabilir, bayanlar için uygun mu?

Aikido yapmak ya da Aikido’ya başlamak için her hangi bir ön koşul gerekmemektedir. Yaş, kilo, boy ya da yapı sınırlaması da yoktur. Yaşınız ne olursa olsun, hangi kiloda olursanız olun,boyunuz ne olursa olsun, esnekliğiniz ne kadar olursa olsun Aikido yapabilirsiniz. Aikido teknikleri güç kullanarak yapılmadığı için her yaş grubu için uygundur. Aikido teknikleri uyumlu ve esnek olmayı gerektirdiği için bayanların vücut yapısına oldukça uygun. 

Buyurun tanıtım amaçlı video : http://www.youtube.com/watch?v=dcvwbatpd-M
Bu da azeri kardeşimizden teknik kapmak isteyenler için : http://www.youtube.com/watch?v=BCVM8U4ncWk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder